ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa


Након сулуде одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, да се куршумлијским средњим школама у називу дода "подујевска"  и куршумлијске средње школе гимназија и економска споје са подујевским школама, техничком и гимназијом, и то само неколико дана пре почетка нове школске године, у Куршумлији вароши на трију река завладао је мук и зебња, разочарење и страх. Свако је имао своје разлоге за бригу: Ученици бивши и садашњи забринули су се у које школе иду, и које су школе завршили, професори јер спајањем куршумлијских школа са подујевским, неки ће постати технолошки вишак и изгубити посао, родитељи јер не знају у којим школама им деца иду и коју школу су уписала.

Сви су се надали да је ово само шала и да ће све бити у реду, џабе су се писала писма и тражио пријам у државним институцијама, све је то било безуспешно, али младалачки револуционарни бунт се није предавао. Ученици нису хтели да чекају да им неко са стране мења име школа и намеће решења, узели су ствар у своје руке, и уз подршку појединих професора, родитеља и грађана организовали протесте како би скренули пажњу на овај проблем. Протести су из недеље у недељу били све масовнији, исплатили су се! Јер су ученици добили битку са Министарством!

Како јављају локални медији, а потврдили и представници ђачких парламената, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у петак 23. новембра, донело одлуку да се из куршумлијских средњих школа избаци назив „подујевска“ па ће се од следеће школске године, средње школе у Куршумлији звати: Економско – техничка школа Куршумлија и Гимназија Куршумлија.

Враћање имена куршумлијским средњим школама, показује нам како се заједничким снагама може постићи жељени циљ. Како младост и солидарност целокупне друштвене заједнице дају жељени резултат.  

Слични текстови:
У нову школску годину без више деценијских куршумлијских средњих школа
Спасимо куршумлијске школе
Коме смета Економска школа?
Коментари

Популарни постови са овог блога

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу

Историчар др Чедомир Антић о промени имена Куршумлије