U novu školsku godinu bez više decenijskih kuršumlijskih srednjih škola


Nakon više decenijskog postojanja kuršumlijskih srednjih škola, gimnazije i ekonomske škole, od sutra 3.septembra đaci i profesori neće više biti u njima.

Naime odlukom Vlade republike Srbije  i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ugašene su kuršumlijske srednje škole i formirane nove kuršumlijsko podujevske srednje škole, gimnazija i ekonomsko tehnička škola. Ministar prosvete to pravda nekakvom racionalizacijom, a građane i lokalnu samoupravu niko nije ni konsultovao.

Kako je to moguće da se samo 15. dana pre početka školske godine donosi ova odluka i da se spajaju škole iz različitih opština i različitih školskih uprava,  sa prostora centralne Srbije i Kosova i Metohije, pa je s pravom zavladala zabrinutost i nezadovoljstvo u gradu na ušću tri reke.

Da li će profesori, učenici i građani istrajati u svojim zahtevima? Koje su onomad preko lokalne samouprave u Kuršumliji, na protestu u centru grada uputili državnim organima, ostaje da se vidi u narednom period ili će po starom dobrom običaju biti: “Tresla se gora rodio se miš.” Da li će đaci ići u škole sa više decenijskom tradicijom ili u neke nove hibridne nastale odlukom viših organa? Ostaje nam da vidimo u narednim danima.

U svakom slučaju sutra počinje nova školska godina, neka bude srećna i uspešna svim profesorima i 
đacima!

Pročitati još:

Коментари