850 година српске државности и духовности у Топлици


Стефан Немања

Сутра ће се у Куршумлији на платоу манастира светог Николе обележити 850. година од подизања првих задужбина Стефана Немање родоначелника, српске државности и духовности.
Подсећања ради, као  најмлађи син Великог жупана Завиде, Стефан добија на управљане област око данашњих река Топлице, Ибра и Расине. У долини реке Топлице Немања гради свој двор, а на територији данашње Куршумлије, подиже два велелепна манастира. Манастир свете Богородице подиже око 1159. године, на ушћу реке Косанице у Топлицу, а други манастир светог Николе подиже у периоду од 1165. до 1168. године), на узвишењу изнад данашњег градског насеља Куршумлије.

Поглед на данашње насеље Куршумлију од манастира светог Николе

Због трошења велике количине средстава у изградњи ових манастира Стефан долази у сукоб са својим оцем Завидом и братом Тихомиром, који га побеђују и бацају  у тамницу.

Заточен у тамници, безнадежан и заборављен од свих, Стефан се посвећује молитвама и уз помоћ молитви и Светог Ђорђа, Стефан излази из тамнице, успева да се домогне слободе и са својим следбеница успева да победи брата и оца, око 1168. године преузме титулу Великог жупана.
Манастир светог Николе
Манастир Пресвете Богородице

Након добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године, тадашњи Први Српски архиепископ  Сава успоставио је Топличку епископију, а за седиште топличког епископа  одабрао је манастир светог Николе.
Управо ту, у манастиру светог Николе у данашњој Куршумлији, Први српски архиепископ Сава одлучио је да 1219. године крсти ПРВОГ верника аутокефалне Српске православне цркве.   

Успостављањем Српске патријаршије 1346. године, због изузетног значаја за српску духовност  и државност Топлички епископи су добили почасни назив МИТРОПОЛИТА. Све до 1690. када Топлички епископ одлази са великом сеобом Срба, са патријархом Арсенијем IV преко Саве и Дунава.

Сутрашњи дан представља велики значај за целокупни Српски народ и српску државу, али страхујем да сем општине Куршумлије и пар истакнутих појединаца нико га неће споменути. Не можемо кривити друге ако себе не поштујемо.


Слични текстови:
Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају

Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу

Занемаривање рађања Немањине државе и на Светог Саву






Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу