850 година српске државности и духовности у Топлици


Стефан Немања

Сутра ће се у Куршумлији на платоу манастира светог Николе обележити 850. година од подизања првих задужбина Стефана Немање родоначелника, српске државности и духовности.
Подсећања ради, као  најмлађи син Великог жупана Завиде, Стефан добија на управљане област око данашњих река Топлице, Ибра и Расине. У долини реке Топлице Немања гради свој двор, а на територији данашње Куршумлије, подиже два велелепна манастира. Манастир свете Богородице подиже око 1159. године, на ушћу реке Косанице у Топлицу, а други манастир светог Николе подиже у периоду од 1165. до 1168. године), на узвишењу изнад данашњег градског насеља Куршумлије.

Поглед на данашње насеље Куршумлију од манастира светог Николе

Због трошења велике количине средстава у изградњи ових манастира Стефан долази у сукоб са својим оцем Завидом и братом Тихомиром, који га побеђују и бацају  у тамницу.

Заточен у тамници, безнадежан и заборављен од свих, Стефан се посвећује молитвама и уз помоћ молитви и Светог Ђорђа, Стефан излази из тамнице, успева да се домогне слободе и са својим следбеница успева да победи брата и оца, око 1168. године преузме титулу Великог жупана.
Манастир светог Николе
Манастир Пресвете Богородице

Након добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године, тадашњи Први Српски архиепископ  Сава успоставио је Топличку епископију, а за седиште топличког епископа  одабрао је манастир светог Николе.
Управо ту, у манастиру светог Николе у данашњој Куршумлији, Први српски архиепископ Сава одлучио је да 1219. године крсти ПРВОГ верника аутокефалне Српске православне цркве.   

Успостављањем Српске патријаршије 1346. године, због изузетног значаја за српску духовност  и државност Топлички епископи су добили почасни назив МИТРОПОЛИТА. Све до 1690. када Топлички епископ одлази са великом сеобом Срба, са патријархом Арсенијем IV преко Саве и Дунава.

Сутрашњи дан представља велики значај за целокупни Српски народ и српску државу, али страхујем да сем општине Куршумлије и пар истакнутих појединаца нико га неће споменути. Не можемо кривити друге ако себе не поштујемо.


Слични текстови:
Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају

Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу

Занемаривање рађања Немањине државе и на Светог Саву


Коментари

Популарни постови са овог блога

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу

Историчар др Чедомир Антић о промени имена Куршумлије

ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa