Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу



Заборављени Српски средњи век, испливао је у први план након емитовања прве ТВ историјске драме „Немањићи – рађање краљевине“. Серија је изазвала велику пажњу јавности, историчара и осталих интересената.

Оно што сам поменуо у предходном блогу Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају а што је историјски познато, јесте чињеница да је Стефан Немања ујединитељ и зачетник Српске државности и оснивач династије Немањића,  као удеони кнез своју владавину започео у околини данашње Куршумлије, а тадашње Топлице.

Сагледавајући тадашње околности, Немања је увидео да духовност и државност представљају стуб сваке државе. Имајући на уму све прилике и неприлике тадашњег времена,  одлучио је да на територији којом је управљао започне уздизање српске духовности и државности. Па је тако Немања 1159 отпочео изградњу манастира посвећеног Светој Богородици на веома животописном месту, на ушћу Косанице у Топлицу.
Остаци манастира Свете Богородице

Прича се да је после састанка са византијским царем из династије Комним, Манојлом Комненом, званим Дукојлом, у  Нишу, Немања добио на управљање  Дубочицу, која је била суседна територија Топлици. Још се прича да  је Немања за зидање манастира преко Манојла добио и мајсторе за изградњу манастира. Приликом ископавања око манастира које је 1922. године вршио професор Анастасијевић, откривено је да је на неким циглама урезан знак дијагоналних крстова у правоугаонику, као и име циглара Мавриакуса, утиснуто у два реда на цигли, што потврђује приче да је на овој грађевини спојено искуство различитих мајстора источних и западних крајева Балканског полуострва.

Несумљиво је да се ова велелепна грађевина издвајала од осталих, не само својим стилом, већ и својим раскошћем и значајем. Манастир Свете Богородице је Стефан Немања посветио својој жени Ани која се у њему замонашила и упокојила 22. јуна 1200. године.

О значају и делу овог манастира се може доста говорити и писати, али сам хтео да скренем пажњу на чињеницу да  данашња Куршумлија представља место из кога је кренуло стварање српске државе и духовности. Данас се нажалост то заборавља и брише, као да неко намерно жели да сакрије не само историју овог краја већ и историју Српског народа.

На свима нама је да дамо свој допринос и да спасимо од заборава српску историју, свако у оној мери и на онај начин у којој су његове могућности. Јер ако не поштујемо своју историју и своју прошлост не можемо предвидети каква нас будућност очекује и направићемо још веће грешке у будућности од оних које су наши преци чинили у прошлости.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу