Занемаривање рађања Немањине државе и на Светог Саву

Као што је добро познато 27. јануара по новом или 14. јануара по старом јулијанском календару, обележава се сећање на Светога Саву. На дан када је 1236. године у Трнову испустио своју племениту душу и преселио се у царство небеско.
 О Светоме Сави се доста зна и доста писало, његов значај је немерљив за Српску државност, духовност, просвећење, дипломатију....

Због великог значаја и доприноса за Српску културу и просветитељство 27. јануар  се од 1840. године, указом Атанасија Николића ректора тадашњег Крагујевачког лицеја, прославља као школска слава.

Оно што се сасвим занемарује и склања од очију јавности, јесте чињеница да се и на дан обележавања и прославе овог великог празника зачеци и стварање средњовековне Српске државе у опште не помињу.  Нарочито се скрива податак да је Стефан Немања стварање своје државе започео на простору данашње Куршумлије и Топлице. Томе у прилог иде и чињеница да је Стефан Немања своје прве задужбине, манастир Свете Богородице и манастир Светог Николе, саградио у данашњој Куршумлији у периоду од 1159 до 1168. године, владајући као удеони кнез територијом омеђеном рекама Расином, Ибром и Топлицом.
Манастир СВ. Николе

С правом се поставља питање зашто је то тако? И коме и зашто смета чињеница да је Стефан Немања своју владавину и стварање Српске државе започео са подручја данашњег топличког и косаничког краја?

Колико је овај крај био значајан за Немањиће и Српску духовност говори податак да се мајка Светог Саве Анастасија, световно Ана, замонашила баш у манастиру свете Богородице на ушћу Косанице у Топлицу, где је и умрла.

Остаци манастира СВ Богородице на ушћу Косанице у Топлицу

Такође битна чињеница, јесте да је након добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године, тадашњи Први Српски архиепископ Сава успоставио Топличку епископију, а за седиште топличког епископа је одабрао манастир Светог Николу, на узвишењу изнад данашње Куршумлије иначе задужбину свога оца Немање


Велики значај за Српску духовност као и за ово подручије представља податак, да је Први Српски архиеписког Сава, ПРВОГ верника након добијања самосталности Српске цркве од Цариградског патријарха Манојла, крстио управо у манастиру светог Николе.

Постоји још података и чињеница о значају Топличког и Косаничког краја за Српску државу који се склањају од јавности, али на дан када се прославња Свети Сава не поменути место из којег је започето Немањино државно и духовно уздизање Српске државе и Српске духовности, представља у најмању руку безобразлук и не знање.


На свима нама који желимо да сачувамо свој идентитет је, да дамо допринос да се не заборављају ствари које имају значај за Српски идентитет.

Још текстова о стварању Немањине државе у Топлици и Косаници:

Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају

Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу

Историчар др Чедомир Антић о промени имена Куршумлије

ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa