Занемаривање рађања Немањине државе и на Светог Саву

Као што је добро познато 27. јануара по новом или 14. јануара по старом јулијанском календару, обележава се сећање на Светога Саву. На дан када је 1236. године у Трнову испустио своју племениту душу и преселио се у царство небеско.
 О Светоме Сави се доста зна и доста писало, његов значај је немерљив за Српску државност, духовност, просвећење, дипломатију....

Због великог значаја и доприноса за Српску културу и просветитељство 27. јануар  се од 1840. године, указом Атанасија Николића ректора тадашњег Крагујевачког лицеја, прославља као школска слава.

Оно што се сасвим занемарује и склања од очију јавности, јесте чињеница да се и на дан обележавања и прославе овог великог празника зачеци и стварање средњовековне Српске државе у опште не помињу.  Нарочито се скрива податак да је Стефан Немања стварање своје државе започео на простору данашње Куршумлије и Топлице. Томе у прилог иде и чињеница да је Стефан Немања своје прве задужбине, манастир Свете Богородице и манастир Светог Николе, саградио у данашњој Куршумлији у периоду од 1159 до 1168. године, владајући као удеони кнез територијом омеђеном рекама Расином, Ибром и Топлицом.
Манастир СВ. Николе

С правом се поставља питање зашто је то тако? И коме и зашто смета чињеница да је Стефан Немања своју владавину и стварање Српске државе започео са подручја данашњег топличког и косаничког краја?

Колико је овај крај био значајан за Немањиће и Српску духовност говори податак да се мајка Светог Саве Анастасија, световно Ана, замонашила баш у манастиру свете Богородице на ушћу Косанице у Топлицу, где је и умрла.

Остаци манастира СВ Богородице на ушћу Косанице у Топлицу

Такође битна чињеница, јесте да је након добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године, тадашњи Први Српски архиепископ Сава успоставио Топличку епископију, а за седиште топличког епископа је одабрао манастир Светог Николу, на узвишењу изнад данашње Куршумлије иначе задужбину свога оца Немање


Велики значај за Српску духовност као и за ово подручије представља податак, да је Први Српски архиеписког Сава, ПРВОГ верника након добијања самосталности Српске цркве од Цариградског патријарха Манојла, крстио управо у манастиру светог Николе.

Постоји још података и чињеница о значају Топличког и Косаничког краја за Српску државу који се склањају од јавности, али на дан када се прославња Свети Сава не поменути место из којег је започето Немањино државно и духовно уздизање Српске државе и Српске духовности, представља у најмању руку безобразлук и не знање.


На свима нама који желимо да сачувамо свој идентитет је, да дамо допринос да се не заборављају ствари које имају значај за Српски идентитет.

Још текстова о стварању Немањине државе у Топлици и Косаници:

Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају

Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу