Будимо достојни потомци својих предака


Други пешадијски пук српске војске „Књаз Михаило“, „Гвоздени пук“, деценијама је био склоњен у страну. Овај најодликованији српски Пук није имао чак ни свој споменик. У живот су га вратили мештани куршумлијског села Игриште, на обронцима планине Копаоник, који су се самоорганизовали и покренули иницијативу за подизање споменика овом „Бесмртном пуку“. Споменик је завршен и свечано откривен у октобру 2016. године. 

Споменик Гвозденом пуку у Игришту
Након завршетка изградње споменика ови поносни мештани покренули су иницијативу за изградњу спомен собе јунацима „Гвозденог пука“, како би овај меморијални комплекс имао потпуни садржај.

Но како то у Србији бива жеље су једно а могућности друго, па је понестало средстава за завршетак спомен собе. 
Спомен соба Гвозденом пуку у изградњи у селу Игриште

Сви они који се поносе својом традицијом и својим пореклом, и имају добру вољу и жељу могу помоћи, сходно својим могућностима, да се пројекат изградње спомен собе „Гвозденом пуку“, приведе крају и да се у октобру 2018. на 106. годишњицу од формирања овог пука, отвори меморијални комплекс који ће нас подсећати на храброст и пожртвовање наших предака који су се борили и животе дали за част и слободу својих потомака.

Своје прилоге за завршетак спомен собе „Гвозденог пука“ можете уплатити на жиро-рачун број: 325-9500600018152-11
Све ближе информације у вези изградње спомен собе „Гвозденог пука“, као и о удржењу „Гвоздени пук – Игриште можете добити од Животе Јевремовића на број телефона: 069/5155200 или на и-мејл адресу: r.petrovic56@gmail.com


Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу