Будимо достојни потомци својих предака


Други пешадијски пук српске војске „Књаз Михаило“, „Гвоздени пук“, деценијама је био склоњен у страну. Овај најодликованији српски Пук није имао чак ни свој споменик. У живот су га вратили мештани куршумлијског села Игриште, на обронцима планине Копаоник, који су се самоорганизовали и покренули иницијативу за подизање споменика овом „Бесмртном пуку“. Споменик је завршен и свечано откривен у октобру 2016. године. 

Споменик Гвозденом пуку у Игришту
Након завршетка изградње споменика ови поносни мештани покренули су иницијативу за изградњу спомен собе јунацима „Гвозденог пука“, како би овај меморијални комплекс имао потпуни садржај.

Но како то у Србији бива жеље су једно а могућности друго, па је понестало средстава за завршетак спомен собе. 
Спомен соба Гвозденом пуку у изградњи у селу Игриште

Сви они који се поносе својом традицијом и својим пореклом, и имају добру вољу и жељу могу помоћи, сходно својим могућностима, да се пројекат изградње спомен собе „Гвозденом пуку“, приведе крају и да се у октобру 2018. на 106. годишњицу од формирања овог пука, отвори меморијални комплекс који ће нас подсећати на храброст и пожртвовање наших предака који су се борили и животе дали за част и слободу својих потомака.

Своје прилоге за завршетак спомен собе „Гвозденог пука“ можете уплатити на жиро-рачун број: 325-9500600018152-11
Све ближе информације у вези изградње спомен собе „Гвозденог пука“, као и о удржењу „Гвоздени пук – Игриште можете добити од Животе Јевремовића на број телефона: 069/5155200 или на и-мејл адресу: r.petrovic56@gmail.com


Коментари