Да ли Куршумлија треба да се замени Белим Црквама?


Пре неколико дана сам написао текст: Зашто се стидимо себе, поводом 850 година од обележавања изградње Немањиних задужбина у данашњој Куршумлији и зачецима рађања Српске државе и духовности.

16.07.2018. Куршумлију је посетио Патријарх Српски Иринеј у пратњи министра културе и информисања Владана Вукосављевића и општинских челника, који су обишли манастир светог Николе једну од првих задужбина Стефана Немање, манастир у коме је после добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године тадашњи Српски архиеписком Сава (Свети Сава) крстио првог верника.

Приликом посете Патријарх је покренуо иницијативу  да Куршумлија промени име у Беле Цркве, назив какав је данашња Куршумлија имала за време владавине Стефана Немање који је владао тим простором као удеони кнез а касније и као Велики Жупан.
Иницијатива је мање – више уреду , али пре враћања средњовековног имена данашњој Куршумлији, мишљења сам да се прво треба вратити стари сјај какав је Куршумлија (Беле Цркве) имала у средњем веку.

Подсећања ради она је тада била препуна сјаја и поноса, кровови првих Немањиних манастира су се пресијавали на сунцу и давали месту посебну драж. У манастиру светог Николе  било је седиште Топличке архиепископије, а због изузетног значаја за развој државности и духовности, овој епископија је у своме називу имала и назив митрополије. У том времену Куршумлија (Беле Цркве) је била место духовне, политичке и државичког уздизања Србије.

Данас нажалост о целом овом крају се говори сасвим стидљиво, као да се стидимо своје историје, државности и духовности. С времена на време се  спомене сасвим тихо по нешто у вези ове општине. Сматрам да је иницијатива дошла прерано. Лепа је замисао да се врати славно и старо име, Беле Цркве, али да би ова иницијатива служила својој  сврси, а не у дневно политичко – административне – техничке активности, и да би ова промена имена имала своје право значаје, како у државотворном тако и у духовном смислу, морају се предузети конкретни кораци, као што су: Обнова Немањиних задужбина и изградња одговарајућих комплекса, враћање живота манастирима, поновно успостављање Топличке епископије, економско – политичко јачање општине, заустављање миграције становништва....

Постоји мноштво конкретних корака које треба предузети и послова урадити како би се вратио стари сјај и слава овом месту. Потребни су конкретна дела а не административни прописи како би Беле Цркве поново засијале правим сјајем на Топличком милом сунцу.

Још текствова о Немањићима и Куршумлији:
Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају  
Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу  
Занемаривање рађања Немањине државе и на Светог Саву





Манастир Светог Николе у Куршумлији


Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу