Да ли Куршумлија треба да се замени Белим Црквама?


Пре неколико дана сам написао текст: Зашто се стидимо себе, поводом 850 година од обележавања изградње Немањиних задужбина у данашњој Куршумлији и зачецима рађања Српске државе и духовности.

16.07.2018. Куршумлију је посетио Патријарх Српски Иринеј у пратњи министра културе и информисања Владана Вукосављевића и општинских челника, који су обишли манастир светог Николе једну од првих задужбина Стефана Немање, манастир у коме је после добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године тадашњи Српски архиеписком Сава (Свети Сава) крстио првог верника.

Приликом посете Патријарх је покренуо иницијативу  да Куршумлија промени име у Беле Цркве, назив какав је данашња Куршумлија имала за време владавине Стефана Немање који је владао тим простором као удеони кнез а касније и као Велики Жупан.
Иницијатива је мање – више уреду , али пре враћања средњовековног имена данашњој Куршумлији, мишљења сам да се прво треба вратити стари сјај какав је Куршумлија (Беле Цркве) имала у средњем веку.

Подсећања ради она је тада била препуна сјаја и поноса, кровови првих Немањиних манастира су се пресијавали на сунцу и давали месту посебну драж. У манастиру светог Николе  било је седиште Топличке архиепископије, а због изузетног значаја за развој државности и духовности, овој епископија је у своме називу имала и назив митрополије. У том времену Куршумлија (Беле Цркве) је била место духовне, политичке и државичког уздизања Србије.

Данас нажалост о целом овом крају се говори сасвим стидљиво, као да се стидимо своје историје, државности и духовности. С времена на време се  спомене сасвим тихо по нешто у вези ове општине. Сматрам да је иницијатива дошла прерано. Лепа је замисао да се врати славно и старо име, Беле Цркве, али да би ова иницијатива служила својој  сврси, а не у дневно политичко – административне – техничке активности, и да би ова промена имена имала своје право значаје, како у државотворном тако и у духовном смислу, морају се предузети конкретни кораци, као што су: Обнова Немањиних задужбина и изградња одговарајућих комплекса, враћање живота манастирима, поновно успостављање Топличке епископије, економско – политичко јачање општине, заустављање миграције становништва....

Постоји мноштво конкретних корака које треба предузети и послова урадити како би се вратио стари сјај и слава овом месту. Потребни су конкретна дела а не административни прописи како би Беле Цркве поново засијале правим сјајем на Топличком милом сунцу.

Још текствова о Немањићима и Куршумлији:
Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају  
Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу  
Занемаривање рађања Немањине државе и на Светог Саву

Манастир Светог Николе у Куршумлији


Коментари