Краљ Алекснадр Карађорђевић пре 83 године последњи пут у јаности прилком посете Прокупљу

Мало се зна, а још мање помиње да је Краљ Александар Карађорђевић на данашњи дан пре 83 године, свој последњи јавни наступ имао у Прокупљу, приликом освештавања споменика палим Топличанима у ратовима 1912-1918.


Тог 9. септембра 1934. Краљ Александар је у пратњи Војводе Косте Миловановића-Пећанца, архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Варнаве, председника Владе краљевине Југославије Николе Узуновића и многих других државних званичника и угледних званица дошао у Прокупље, у центар округа Топличког, да ода почаст и поклони се страдалим Топличанима у ратовима од 1912 до 1918. и том приликом открије споменик палим Топличанима у ратовима 1912-1918. Према разним списима сматра се да је то био један од највећих догађаја у ондашњој држави. Каже се да је том догађају присуствовало преко 40.000 људи.

Након литургије у цркви светог Прокопија, која је у то време обележавала  хиљадугодишњицу  свог постојања, Краљ и званичници праћени овацијама присутних грађана упутили су се у центар града да открију споменик храбрим Топличанима.


 Поводом овог догађаја Политика је детаљно извештавала, па је тако и пренела говор Краља Александра:
„Шумадијска Србија, никнувши из Карађорђевог устанка, створила је својом крвљу и слободну Топлицу. А нова Топлица, достојна постојбина Топлице Милана и Косанчић Ивана, старог Југ-Богдана и његових девет Југовића, осветлила је образ и себи и својој земљи када је куцнуо судњи час да се и друга неослобођена браћа ослобађају. Њен Други пук, легендарни Гвоздени пук, пронео је њено име далеко и блиставо, то и овом приликом истичем као ваш врховни командант. Све ће то поколењима причати овај споменик. А странцима рећи ће још и то да против сваког завојевања које иде преко националних и етнографских граница, душа народа даје отпор вазда и у свим приликама...”


Многи историчари тврде да је у Прокупљу био планиран атентат на Краља, који се нажалост догодио после месец дана у Марсеју, али да је због доброг обезбеђења и велике гужве било  немогуће да се Краљу догоди било шта лоше.


Данас се Топлица и Топличани без разлога заборављају, а многo су жртава и страдања поднели и дали за српску државност. Покушава се да се историјска значајност и допринос Топлице гурну под тепих, али се надам да ће доћи време када ће Топлица засијати пуним сјајем и Топличани добити своје место на славној историјској полици славне српске историје.

Не смемо заборавити своју историју, како се грешке које смо чинили у прошлости не би поновиле у будућности.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу