Краљ Алекснадр Карађорђевић пре 83 године последњи пут у јаности прилком посете Прокупљу

Мало се зна, а још мање помиње да је Краљ Александар Карађорђевић на данашњи дан пре 83 године, свој последњи јавни наступ имао у Прокупљу, приликом освештавања споменика палим Топличанима у ратовима 1912-1918.


Тог 9. септембра 1934. Краљ Александар је у пратњи Војводе Косте Миловановића-Пећанца, архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Варнаве, председника Владе краљевине Југославије Николе Узуновића и многих других државних званичника и угледних званица дошао у Прокупље, у центар округа Топличког, да ода почаст и поклони се страдалим Топличанима у ратовима од 1912 до 1918. и том приликом открије споменик палим Топличанима у ратовима 1912-1918. Према разним списима сматра се да је то био један од највећих догађаја у ондашњој држави. Каже се да је том догађају присуствовало преко 40.000 људи.

Након литургије у цркви светог Прокопија, која је у то време обележавала  хиљадугодишњицу  свог постојања, Краљ и званичници праћени овацијама присутних грађана упутили су се у центар града да открију споменик храбрим Топличанима.


 Поводом овог догађаја Политика је детаљно извештавала, па је тако и пренела говор Краља Александра:
„Шумадијска Србија, никнувши из Карађорђевог устанка, створила је својом крвљу и слободну Топлицу. А нова Топлица, достојна постојбина Топлице Милана и Косанчић Ивана, старог Југ-Богдана и његових девет Југовића, осветлила је образ и себи и својој земљи када је куцнуо судњи час да се и друга неослобођена браћа ослобађају. Њен Други пук, легендарни Гвоздени пук, пронео је њено име далеко и блиставо, то и овом приликом истичем као ваш врховни командант. Све ће то поколењима причати овај споменик. А странцима рећи ће још и то да против сваког завојевања које иде преко националних и етнографских граница, душа народа даје отпор вазда и у свим приликама...”


Многи историчари тврде да је у Прокупљу био планиран атентат на Краља, који се нажалост догодио после месец дана у Марсеју, али да је због доброг обезбеђења и велике гужве било  немогуће да се Краљу догоди било шта лоше.


Данас се Топлица и Топличани без разлога заборављају, а многo су жртава и страдања поднели и дали за српску државност. Покушава се да се историјска значајност и допринос Топлице гурну под тепих, али се надам да ће доћи време када ће Топлица засијати пуним сјајем и Топличани добити своје место на славној историјској полици славне српске историје.

Не смемо заборавити своју историју, како се грешке које смо чинили у прошлости не би поновиле у будућности.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу

Историчар др Чедомир Антић о промени имена Куршумлије

ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa