Зашто се стидимо себе


Две хиљаде осамнаестог лета Господњег и даље се говори како се тешко живи и тешко је време, сваљује се кривица на неке друге и оне тамо. Мислим да је у Србији  увек тешко време и да никад није боље, барем сам тако закључио на основу прочитаних књига и историјских списа.
Немања на уметничкој гравури (преузето са wikipedije)

Ово је година која би требало да има посебан значај за српску државност и духовност, јер се 2018. године навршава 850 година од када је тадашњи велики жупан Стефан Немања подигао своје прве задужбине у Белим Црквама, данашњој Куршумлији, и од када је баш одатле из Белих Цркава почела борба и стварање српске државе и духовности. Пре осам ипо векова Немања се није питао „зашто је ово мени потребно,  зашто ја ово радим“, већ је несебично и визионарски кренуо у изградњу и уздизање српске државе и духовности. Јер без културе, традиције и вере не може се саградити национални идентитет. Тако је Немања 1159. године почео градњу манастира посвећеног Светој Богородици, а одмах затим и манастир посвећен Светом Николи.

О рађању Немањине државе и његовим првим задужбинама писао сам у претходним блоговима. 

Где смо данас, ако се упоредимо са добом од пре осам и по векова? Мислим да на то питање нема одговора, или се они који би требало да дају тај одговор стиде.

Већина озбиљних држава у свету би зачетак своје државности и духовности обележила на највишем могућем нивоу и организовала државне прославе и пријеме у својим дипломатским представништвима широм света, и прославе би трајале најмање седам дана. Наша држава као да се стиди да обележи своју државност и да каже одакле потиче. Као да се стиди своје историје својих предака, мајки и очева!

Данас је општина из које је некад Немања стварао своју државу и у њој зидао прве манастире, уздизао културу и духовност, међу најнеразвијенијим и најзаосталијим општинама у Србији, а Немањини манастири су у рушевинама. Имао бих много да кажем томе, али ћу то оставити за неку другу прилику.

На крају овог текста цитираћу блаженопочившег српског патријарха Павла: „Биће нам боље када ми будемо бољи“.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу