Да ли су парламентарни избори на видику?




И ако је нова-стара-реконструисана Влада пре неколико дана обележила 100 нових радних дана у новом-старом руху, све је извесније да ће ускоро постати техничка. Како ствари стоје надзиру се обриси нових парламентарних избора, и ако су последњи парламентарни избори одржани 24.априла 2016-те године, изгледа да Србија не може да састави ни годину дана а да нема неких избора.

Пошто је сасвим извесно да ће се избори за одборнике скупштине града Београда одржати крајем ове или почетком следеће године, како налажу важећи правни прописи. Подсећања ради, последњи избори за скупштину града Београда одржани су 16.марта 2014-те године, а градска скупштина је конституисана 23. марта. Па тако позитивно правни прописи налажу, да се избори за нове одборнике градске скупштине морају одржати 30 дана пре истека мандата одборницима из актуелног сазива. Тако да је крајни рок за одржавање редовних избора 23. март 2018-те.
  
Да ће се избори за одборнике скупштине града  Београда одржати ускоро нема дилеме, али зашто се све више помиње одржавање парламентарних избора заједно са београдским, када су они одржани 24.априла 2016-те. и Влада републике Србије има апсолутну подршку скупштинске већине за свој рад? Постоји више разлога али сам мишљења да је један од разлога мобилизација свих страначких ресурса и њихово усмеравање пре свега на београдске изборе, јер по доступним истраживањима, владајућа већина у Београду не стоји баш најбоље, па би зато нова мобилизација страначко-изборне машинерије имала повољне прилике по владајућу већину.

Да ли су нам нови парламентарни избори заиста потребни? Ово питање остављам за неки од наредних блогова, али поједине активности које владајућа коалиција, како на републичком тако и на градском нивоу преузима, наводе на то да ће можда бити избора за Народне посланике.
Ако се редовно прате информативне емисије, најављено је повећање плата и пензија почетком године, као и 13-та пензија за све пензионере, а првобитно је било најављено да ће ту 13-ту пензију добити само пензионери у Београду, овај потез наводи на размишљање. Незаобилазан алат у изборним кампањама су наравно медији, одржавањем парламентарних и београдских избора у истом термину, сав медијски сектор би се бавио изборима, што не би био случај да се одржавају само београдски избори.

Постоји још параметра који нам показују да ће нам 2018-та бити изборна година, али да мало сачекамо и полако се припремимо за врелу политичку зиму, јер како ствари стоје и ове зиме уживаћемо у изборној кампањи и политичким анализама, а од пролећа у новим-старим политичким лицима.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу