Кнез Александар Карађорђевић – реформатор судства и креатор Грађанског законика Србије

 

Кнез Александар Карађорђевић, најмлађи син оснивача династије Карађорђевић, Карађорђа и његове супруге Јелене, рођен је 11. октобра 1806. године у Тополи. Године 1842. изабран је за Кнеза Србије. Након признавања његове титуле од стране Русије и Турске, окренуо се важним реформама и увођењу нових установа, са циљем да убрза развој српске државе.

Кнез Александар Карађорђевић

Током његове владавине донет је кодекс грађанског права, уведена је стајаћа војска, основана је тополивница, а такође су унапређене постојеће и основане нове школе, као и значајне културне установе попут Народне библиотеке и Народног музеја.

Иако није остао упамћен као војсковођа у оној мери као други чланови династије, Кнез Александар је имао активну улогу у подршци српским добровољцима током Мађарске револуције против аустријске власти 1848. године. Он је послао чете добровољаца под командом Стевана Книћанина као помоћ Србима у Војводини у њиховој борби за аутономију.

Национално-политички покрет из 1848. године, као и панславистичка идеја о Југословенској краљевини, значајно су утицали на српску спољну политику. Уз “Начертаније” Илије Гарашанина, написано 1844. године, те идеје постале су основа за српску мисију ослобађања јужнословенских народа од аустријске и турске власти.

Међутим, након политичког притиска на Светоандрејској народној скупштини у децембру 1858. године, Кнез Александар био је приморан да абдицира. Након силаска са трона, повукао се на своје имање у близини Темишвара, у данашњој Румунији.

Мирни живот на имању прекинула је оптужба да је обезбедио новац и оружје за заверенике који су учествовали у атентату на Кнеза Михајла. Ова неправедна оптужба дубоко га је повредила и утицала на његову одлуку да се активно укључи у династичке борбе. У својим јавним изјавама он се жестоко противио оптужбама, које су му приписивали политички противници.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Краљ Александар се последњи пут обратио народу пре 90 година у Прокупљу