На данашњи дан 1878. године Србија је повратила своју независнот, а Топлица се вратила у њен састав

На Берлинском конгресу Топлица је после вишевековне окупације постала саставни део Србије.
Берлински конгрес је одржан од 13. јуна до 13. јула 1878. године у Берлину на коме су Србија, Црна Гора и Румунија добиле независност после Османлијске окупације.

Скупу је председавао Отан фон Бизмарк, први канцелар Немачког царства, а присуствовали су изасланици тадашњих великих сила, Немачке, Аустроугарске, Француске, Велике Британије, Италије, Русије и Турске.
 

Конгрес је сазван ради ревизије Сан-стефанског мира (потписаног 3. марта 1878. године), којим је завршен руско-турски рат. Према тим, претежно од стране Русије диктираним преговорима, Турска би изгубила велики део своје пређашње контроле над Балканом, а требало је да буде створена Велика Бугарска (ефективно руски сателит) која би укључила највећи део данашње Македоније, те делове Србије до Ниша, Албаније и Грчке осим Халкидикија и Солуна. Босна и Херцеговина, иако под турским суверенитетом, добила би значајну аутономију. Овим споразумом је било предвиђено да Србија, Црна Гора и Румунија добију државну независност.
 

Јован Ристић, тадашњи министар иностраних послова Србије и један од великих дипломата које је Србија имала, представљао је Србију на Берлинском конгресу. Стрпљиво је Ристић по берлинским ходницима чекао исход договора великих сила које су његовој земљи кројиле капу, али он није губио време и чекајући исход преговора, користио је своје дипломатске способности и везе како би за своју земљу издејствовао што повољнији договор међу великим силама.
 

Конгрес је Кнежевини Србији признао независност и уцртао нове границе, тако да је Србија у свом саставу добила четри нова округа: Нишки, Топлички, Пиротски и Врањски, њена територија после Берлинског конгреса износила је: 48.303 квадратних километара.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Краљ Александар се последњи пут обратио народу пре 90 година у Прокупљу