Пре 180 година рођен чика Пера ослободилац

На данашњи дан 1844. године, рођен је краљ Петар I Карађорђевић (познат и као Краљ Петар Ослободилац), краљ Србије од 1903. године до 1918. године, потом Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до смрти 1921. године.
 

Његова владавина обележена је развојем парламентарне демократије, убрзаним привредним и културним напретком и слободом штампе.
 

Током његове управе ојачане су политичке и културне везе с јужнословенским народима и под његовим жезлом Србија је постала Пијемонт, идеал уставног уређења и жаришта слободе и напретка.
 

Ипак, његова владавина обележена је и самовољом групе официра завереника из 1903. припадника "Црне руке". После збацивања с престола 1858. његовог оца кнеза Александра Карађорђевића, живео је у иностранству и завршио је Војну академију у Сен Сиру и вишу Војну академију у Мецу.
Учестовао је као добровољац у Легији странаца у Француско-пруском рату 1870. године и 1871. године, кад је због испољене храбрости одликован Орденом Легије части, поставши једини европски владалац који је то одличје заслужио на бојном пољу. 

Под именом Петар Мркоњић у босанско-херцеговачком устанку против Турака командовао је 1875. године и 1876. године једним устаничким одредом.
 

Након убиства краља Александра Обреновића, Скупштина Србије га је 15. јуна 1903. године изабрала за Краља.
 

У народу је због ретког поштења и скромности називан "чика Пера".
 

У Балканским ратовима је као врховни командант предводио до победе српску војску, а с власти се повукао 1914. године у корист сина Александра који је у његово име владао као регент.
У Првом светском рату 1915. године прошао је заједно са српском војском преко планинских беспућа до јадранске и јонске обале.
 

Повлачећи се са својом војском, својом „државом“, својим народом, делећи њихову судбину и патњу, Српски Краљ Петар И Карађорђевић је приликом повлачења Српске војске према Косову и Метохији боравио у Куршумлији. Он се том приликом одмарао у тадашњем хотелу Европа и кући Вукојичића.
 

Како се прича у кући Нестора Вукојичића боравио је у периоду од 13. до 15. новембра 1915. године.
Превео је на српски језик, спис "О слободи" енглеског филозофа Џона Стјуарта Мила, веома значајно политиколошко дело.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

111 година од мобилиазције легендарног ГВОЗДЕНОГ ПУКА