Шта је нама данас Топлички устанак


Последњих година Топлички устанак полако излази из сенке у којој је био неправедно склоњен, углавном због политичко – идеолошких разлога и личних додворавања појединаца.
Подсећања ради Топлички устанак је био једини оружани устанак у некој  окупираној држави против Централних сила у Великоме рату.  Захватао је подручја Топлице, Косанице, Пусте Реке и Јабланице. 
Мапа рејона дејства Топличког устанка 1917


Далеко од своје Врховне команде и већине сабораца, група војника, официра и четничких комита у устаничкој Косаници и славној Топлици устала је на оружије као би спасила свој народ окупаторског терора и заштитила достојанство свог народа. Јер су окупационе власти Бугара почела да чине велика злодела према цивилном становништву јужне Србије. Кап која је прелила чашу, јесте Бугарска одлука о мобилизацији Српских младића и њихово слање на Солунски фронт да се боре на страни окупатора против својих очева, браће, пријатеља, кумова.... Желећи да избегну срамоту и мобилизацију, све више младића је одлазило у планине и шуме, где су се придруживали непораженим Српским војницима. Тако се почела стварати организована герила а шуме су биле пуне устаника. У народу се говорило да се више не може трпети зулум окупатора и њихова крвава злодела, већ се мора подићи на оружије како би се одбранила огњишта и сачувало достојанство предака.

Не жалећи своје животе устаници ударише на вишеструко јачег непријатеља, да заштите достојанство, недужног народ и образ Србије. Убрзо су устаници ослободили, Куршумлију, Прокупље, Бојник... и створили устаничку слободну територију. Али пошто је непријатељска моћ била неупоредиво јака нису успели дуго да задрже слободне  територије.

И ако је само трајао месец дана Топлички устанак, како га је народ прозва и целокупна светска и домаћа јавност,  оставио је неизбрисив траг у историји слободарског Српског народа.
Србија као да је проклета па не може бити мирна, стално се надвијају смутни облаци страдања над њом, увек је одолевала недаћама и супростављала се непријатељима. Данас је подручије славног Топличког устанка успавано или боље рећи економски закржљало, потомци славих предака који стадоше пред неупоредиво јачег непријатеља, не само у Топличком устанку, већ и у другим славним догађајима за Српску државу, потомци оних који дадоше оно највредније што су имали, своје животе, за слободу, част, достојанство... данас изгледа спавају неким чудним сном. Не осврну се у не тако давну прошлост, у време Топличког устанка где њихови преци устадоше и урадише оно што су најбоље умели, показаше снагу, вољу,  јунаштво, упорност... за слободу. Слободу! Вредности која нема цену!

Топлички устанак нас данас упозорава да не смемо заборавити своје претке и њихова несебична дела за нашу будућност. Као што су они 1917. устали да одбране своја огњишта и свој народ тако и ми данас морамо да устанемо 2018. да спасимо славан простор али не оружијем већ памећу и економским устанком како би сачували славу и част наших предака.
Група устаника из Топличког устанка 1917

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу