Шта је нама данас Топлички устанак


Последњих година Топлички устанак полако излази из сенке у којој је био неправедно склоњен, углавном због политичко – идеолошких разлога и личних додворавања појединаца.
Подсећања ради Топлички устанак је био једини оружани устанак у некој  окупираној држави против Централних сила у Великоме рату.  Захватао је подручја Топлице, Косанице, Пусте Реке и Јабланице. 
Мапа рејона дејства Топличког устанка 1917


Далеко од своје Врховне команде и већине сабораца, група војника, официра и четничких комита у устаничкој Косаници и славној Топлици устала је на оружије као би спасила свој народ окупаторског терора и заштитила достојанство свог народа. Јер су окупационе власти Бугара почела да чине велика злодела према цивилном становништву јужне Србије. Кап која је прелила чашу, јесте Бугарска одлука о мобилизацији Српских младића и њихово слање на Солунски фронт да се боре на страни окупатора против својих очева, браће, пријатеља, кумова.... Желећи да избегну срамоту и мобилизацију, све више младића је одлазило у планине и шуме, где су се придруживали непораженим Српским војницима. Тако се почела стварати организована герила а шуме су биле пуне устаника. У народу се говорило да се више не може трпети зулум окупатора и њихова крвава злодела, већ се мора подићи на оружије како би се одбранила огњишта и сачувало достојанство предака.

Не жалећи своје животе устаници ударише на вишеструко јачег непријатеља, да заштите достојанство, недужног народ и образ Србије. Убрзо су устаници ослободили, Куршумлију, Прокупље, Бојник... и створили устаничку слободну територију. Али пошто је непријатељска моћ била неупоредиво јака нису успели дуго да задрже слободне  територије.

И ако је само трајао месец дана Топлички устанак, како га је народ прозва и целокупна светска и домаћа јавност,  оставио је неизбрисив траг у историји слободарског Српског народа.
Србија као да је проклета па не може бити мирна, стално се надвијају смутни облаци страдања над њом, увек је одолевала недаћама и супростављала се непријатељима. Данас је подручије славног Топличког устанка успавано или боље рећи економски закржљало, потомци славих предака који стадоше пред неупоредиво јачег непријатеља, не само у Топличком устанку, већ и у другим славним догађајима за Српску државу, потомци оних који дадоше оно највредније што су имали, своје животе, за слободу, част, достојанство... данас изгледа спавају неким чудним сном. Не осврну се у не тако давну прошлост, у време Топличког устанка где њихови преци устадоше и урадише оно што су најбоље умели, показаше снагу, вољу,  јунаштво, упорност... за слободу. Слободу! Вредности која нема цену!

Топлички устанак нас данас упозорава да не смемо заборавити своје претке и њихова несебична дела за нашу будућност. Као што су они 1917. устали да одбране своја огњишта и свој народ тако и ми данас морамо да устанемо 2018. да спасимо славан простор али не оружијем већ памећу и економским устанком како би сачували славу и част наших предака.
Група устаника из Топличког устанка 1917

Коментари