Stradanje malih u sukobu velikih, Sirija danas



Ne mogu a da kao politikolog ne napišem par rečenica o aktuelnim dešavanjima u Siriji i svetu. Iako međunarodni odnosi nisu u fokusu mog interesovanja, situacija koja se događa na međunarodnoj političkoj i vojnoj sceni ne može nikoga da ostavi ravnodušnim ko se iole zanima za politiku.

Kako kaže jedna stara poslovica: „Kada slonovi vode ljubav ili se tuku tlo se oko njih trese a mali oko njih stradaju.“  Ova poslovica možda najbolje opisuje trenutnu situaciju koja se dešava na međunarodnoj sceni u vezi najnovijih dešavanja u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Na krilima “Arapskog proleća” jednu od najrazvijenih ekonomija u zapadnoj Aziji zahvatio je građanski rat između regularno izabranog režima Bašar el Asada i tako zvanih pobunjenika za demokratiju, muslimanske braće, islamske države… i raznih drugih organizacija koje se bore za “demokratiju” po starom dobrom receptu uspostavljanja demokratije na krilima bombi i civilnih žrtava.

I ako rat u Siriji besni već sedam godina i strada veliki broj nedužnih ljudi, svetski moćnici umesto da pomognu nedužnom narodu i onesposobe terorističke grupacije, oni odmeravaju svoje snage preko nedužnih ljudi i civilnih žrtava. Pa se tako svet pre nekoliko dana našao na ivici Trećeg svetskog rata, jer su Sjedinjene Američke Države izigravajući svetskog policajca zaduženog za mir i demokratiju, uputile razarajuće rakete prema jednoj nezavisnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj državi.

Možda bi se sukob u Siriji završio vojnom intervencijom “svetskog policajca” i njegovih saradnika već prvih dana rata pre sedam godina i ne bi trajao toliko dugo, da se Rusija nije umešala, država koja se probudila iz sna i osetila se ugroženom od svog najvećeg političkog i vojnog suparnika sa druge strane okeana.

Pored ekonomskih i političkih interesa koji se susreću u Siriji, “Velike Sile” žele da zaštite svoje međunarodne pozicije a u ovom trenutku im je najpogodnija ova država, da preko nje odmere svoje snage. Takođe neke zemlje žele da javno mnjenje iz svoje zemlje usmerene na druge, što bi se žargonski reklo: “Da izvezu problem”.

Analize i sudove oko zbivanja na međunarodnom polju ostavljam svojim kolegama politikolozima koji se bave međunarodnim odnosima i međunarodnom politikom, a ja htedoh ovim kratkim tekstom da dam svoje kratko mišljenje o tome da nažalost “veliki” diktiraju uslove, a mali su osuđeni ili da ih slušaju ili stradaju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу