Делећи судбину свог народа Краљ Петар I Карађорђевић - Чика Пера у Куршумлији

Исцрпњена и изморена балканским ратовима Краљевина Србија неспремно дочека Велики рат, рат који је био до тада незапамћен у историји човечанства.
И ту на Балкану, који се справом назива буретом барута, границом Истока и Запада, браном и градњом светских религија. Млади револуционар, студент, идеолог, родољуб, бунтовник... испалио је у Сарајеву 28. јуна смртоносне хице пркоса у Аусто – угарског престолонаследника Фердинанда и његову спругу Софију.
Слика Сарајевски атентат 1914.

Ово убиство је дошло као поручено светским силама које су га искористе, као много пута у историји, за повод и отпочињање Првог светског рата,  највеће страдања у историји света до тада. И ако су узроци и поводи за избијање рата били много дубљи, а односили су се на захтеве Немачког и Аусто – угарског царства за новом поделом света и интересних зона, велико и моћно тадашње Аустро – угарско царство, искористило је атентат у Сарајеву да оптужи Србију и крене у нове освајачке походе, па је тако 28. јула 1914. отпочела своје агресорске нападе на једну малу, храбру, поноситу, суверену...  државу Краљевину Србију.

Непријатељски прваци и официри су говорили да Србија треба да доживи челично купање, а да Српски народ треба да нестане и то само зато што су поносни и зато што воле слободу.
Успешно одбијајући нападе Аустријске војске на Церу и Колубари, Српска војска је нестварно одолевала непријатељу чак је кретала у контра нападе и успела да отера непријатеља са своје територије. Али исцрпљена и без адеватне савезничке помоћи Србија није могла дуго да издржи, па је 1915. била принуђена на повлачење.

Како то обично кроз историју бива, Српски народ није прстајао на поразе и капитуалцију, па су тако Српска Влада и Врховна команда донеле одлуку да се не предају и не потписују капитулацију, већ да се упуте до обале Јадранског  мора, како би се придружиле савезницима и тако опорављене и окрепљене започну борбу за враћање слободе своме народу и својој земљи.
Краљ Петар I Карађорђевић

Повлачећи се са својом војском, својом „државом“, својим народом, делећи њихову судбину и патњу, Српски Краљ Петар I Карађорђевић је приликом повлачења Српске војске према Косову и Метохији бороавио у Куршумлији. Он се том приликом одмарао у тадашњем хотелу Европа и кући Вукојичића.
Како се прича у кући Нестора Вукојичића боравијо је у периоду од 13. до 15. нобембра 1915. године, иначе Нестор Вукојичић је био један од веома утицајних и богатих људи тадашњице, бавио се дрвном индустријом, увозом и извозом...

Краљ Петар I Карађорђевић у колима која вуку волови
приликом повлачњеа Српске војске преко Албаније

Желећи да сачувају овај догађај од заборава, удружење „Коста Миловановић - Пећанац“ је у новембру 2015. открило спомен плочу на кући Несторовића у улици Палих бораца, посвећену боравку Краља Петара I Карађорђевића у Куршумлији за време недаћа Великог рата.

Спомен плоча на кући Вукојичића у Куршумлији у којој је боравио Краљ Петар I Карађорђевић 1915.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу

Историчар др Чедомир Антић о промени имена Куршумлије

ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa