Делећи судбину свог народа Краљ Петар I Карађорђевић - Чика Пера у Куршумлији

Исцрпњена и изморена балканским ратовима Краљевина Србија неспремно дочека Велики рат, рат који је био до тада незапамћен у историји човечанства.
И ту на Балкану, који се справом назива буретом барута, границом Истока и Запада, браном и градњом светских религија. Млади револуционар, студент, идеолог, родољуб, бунтовник... испалио је у Сарајеву 28. јуна смртоносне хице пркоса у Аусто – угарског престолонаследника Фердинанда и његову спругу Софију.
Слика Сарајевски атентат 1914.

Ово убиство је дошло као поручено светским силама које су га искористе, као много пута у историји, за повод и отпочињање Првог светског рата,  највеће страдања у историји света до тада. И ако су узроци и поводи за избијање рата били много дубљи, а односили су се на захтеве Немачког и Аусто – угарског царства за новом поделом света и интересних зона, велико и моћно тадашње Аустро – угарско царство, искористило је атентат у Сарајеву да оптужи Србију и крене у нове освајачке походе, па је тако 28. јула 1914. отпочела своје агресорске нападе на једну малу, храбру, поноситу, суверену...  државу Краљевину Србију.

Непријатељски прваци и официри су говорили да Србија треба да доживи челично купање, а да Српски народ треба да нестане и то само зато што су поносни и зато што воле слободу.
Успешно одбијајући нападе Аустријске војске на Церу и Колубари, Српска војска је нестварно одолевала непријатељу чак је кретала у контра нападе и успела да отера непријатеља са своје територије. Али исцрпљена и без адеватне савезничке помоћи Србија није могла дуго да издржи, па је 1915. била принуђена на повлачење.

Како то обично кроз историју бива, Српски народ није прстајао на поразе и капитуалцију, па су тако Српска Влада и Врховна команда донеле одлуку да се не предају и не потписују капитулацију, већ да се упуте до обале Јадранског  мора, како би се придружиле савезницима и тако опорављене и окрепљене започну борбу за враћање слободе своме народу и својој земљи.
Краљ Петар I Карађорђевић

Повлачећи се са својом војском, својом „државом“, својим народом, делећи њихову судбину и патњу, Српски Краљ Петар I Карађорђевић је приликом повлачења Српске војске према Косову и Метохији бороавио у Куршумлији. Он се том приликом одмарао у тадашњем хотелу Европа и кући Вукојичића.
Како се прича у кући Нестора Вукојичића боравијо је у периоду од 13. до 15. нобембра 1915. године, иначе Нестор Вукојичић је био један од веома утицајних и богатих људи тадашњице, бавио се дрвном индустријом, увозом и извозом...

Краљ Петар I Карађорђевић у колима која вуку волови
приликом повлачњеа Српске војске преко Албаније

Желећи да сачувају овај догађај од заборава, удружење „Коста Миловановић - Пећанац“ је у новембру 2015. открило спомен плочу на кући Несторовића у улици Палих бораца, посвећену боравку Краља Петара I Карађорђевића у Куршумлији за време недаћа Великог рата.

Спомен плоча на кући Вукојичића у Куршумлији у којој је боравио Краљ Петар I Карађорђевић 1915.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу