Da li će novi izbori uticati na političku scenu u Toplici

Uveliko se zahuktala predizborna kampanja i politička borba za izbore koji će se održati 4. marta u Boru, Aranđelovcu, Sevojnu i Beogradu. Najveću pažnju privlače izbori za odbornike skupštine grada Beograda, ali se ne smeju zanemariti  izbori i u ostale 3 opštine. Ovih dana su raspisani izbori i za odbornike skupštine opštine Smederevska Palanka, za 25. mart. Ako važi ona narodna „da se po jutru dan poznaje“, onda nema sumnje da će 2018 – ta godina, biti godina izbora.

Izbori za gradsku skupštinu grada Beograda privlače veoma veliku pažnju svih političkih aktera, ne samo na gradskom već i na Republičkom nivou, to i ne čudi jer na teritoriji grada Beograda pravo glasa na poslednjim izborima održanim za predsednika Republike 2017. godine,  imalo je 1.620.072 ili 24% od ukupnog broja birača u Srbiji.Beograd kao glavni grad ima poseban značaj a prvi čovek, odnosno gradnačelnik, svakog glavnog grada u Evropi, pa i u svetu, je veoma uticajana politička ličnost.

I ako je Beograd udaljen preko 250 kilometara od Prokuplja, administrativnog centra Topličkog okruga, u Toplici se pomno prate politička dešavanja u glavnom gradu. U kaficima, kafanama, slavama... svi diskutuju, analiziraju i prognoziraju rezultate izbora u prestonici i od njih očekuju mnogo, kako opozicija tako i vlast.

I ako u sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga vladajuća stranka SNS ima apsolutnu skupštinsku većinu, a opozicije skoro i da nema, ili je ima ali je njeno delovanje skoro neprimetno, sve oči su uprte u glavni grad. Čeka se ishod beogradskih izbora, da se vidi da li opozicija jača ili vlast i kojim putem valja krenuti.

Da li će vladajuće stranke mirno spavati i na miru čekati 2020 godinu, kada bi trebalo da budu redovni lokalni izbori, ili će se opozicija probuditi i krenuti u ozbiljnije delovanje i organizovanje? Ostaje da se vidi nakon završetka beogradskih izbora.

Ono što je sasvim izvesno bez obzira na ishod izbora u Beogradu, jeste da će doći do promene političke slike u Toplici. Pored aktivnih političkih aktera koji do sada deluju, sasvim je izvesno da će važno mesto na političkoj sceni zauzeti Narodna stranka Vuka Jeremića i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.I ako su ove dve političke organizacije nastale nakon predsedničkih izbora 2017., i najmlađe su političke organizacije u Srbiji, polako ali sigurno počinju sa sveuticajnijim političkim delovanjem i jačanjem  pa tako sve više zadobijaju simpatije građana. Pokret slobodnih građana je nedavno otvorio svoju kancelariju u Prokuplju, a Narodna stranka je formirala povereništva u sve četri opštine Topličkog okruga, takođe je primećeno i jačanje Srpske radikalne stranke, a i Dveri aktivno rade na poboljšanju svoje organizacije.


Bez obzira na ishod izbora 4. marta, politička scena u Toplici će se zasigurno promeniti i doći do pojavljivanja nekih novih političkih stranaka, jačanja postojećih, pada rejtinga nekima koji već dugo postoje, sve u svemu nakon  4.marta zasigurno je da će otpočeti priprema kampanje za lokalne izbore 2020 – te, ukoliko nas u skorije vreme ne iznenade neki novi izbori.

Коментари