Da li će novi izbori uticati na političku scenu u Toplici

Uveliko se zahuktala predizborna kampanja i politička borba za izbore koji će se održati 4. marta u Boru, Aranđelovcu, Sevojnu i Beogradu. Najveću pažnju privlače izbori za odbornike skupštine grada Beograda, ali se ne smeju zanemariti  izbori i u ostale 3 opštine. Ovih dana su raspisani izbori i za odbornike skupštine opštine Smederevska Palanka, za 25. mart. Ako važi ona narodna „da se po jutru dan poznaje“, onda nema sumnje da će 2018 – ta godina, biti godina izbora.

Izbori za gradsku skupštinu grada Beograda privlače veoma veliku pažnju svih političkih aktera, ne samo na gradskom već i na Republičkom nivou, to i ne čudi jer na teritoriji grada Beograda pravo glasa na poslednjim izborima održanim za predsednika Republike 2017. godine,  imalo je 1.620.072 ili 24% od ukupnog broja birača u Srbiji.Beograd kao glavni grad ima poseban značaj a prvi čovek, odnosno gradnačelnik, svakog glavnog grada u Evropi, pa i u svetu, je veoma uticajana politička ličnost.

I ako je Beograd udaljen preko 250 kilometara od Prokuplja, administrativnog centra Topličkog okruga, u Toplici se pomno prate politička dešavanja u glavnom gradu. U kaficima, kafanama, slavama... svi diskutuju, analiziraju i prognoziraju rezultate izbora u prestonici i od njih očekuju mnogo, kako opozicija tako i vlast.

I ako u sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga vladajuća stranka SNS ima apsolutnu skupštinsku većinu, a opozicije skoro i da nema, ili je ima ali je njeno delovanje skoro neprimetno, sve oči su uprte u glavni grad. Čeka se ishod beogradskih izbora, da se vidi da li opozicija jača ili vlast i kojim putem valja krenuti.

Da li će vladajuće stranke mirno spavati i na miru čekati 2020 godinu, kada bi trebalo da budu redovni lokalni izbori, ili će se opozicija probuditi i krenuti u ozbiljnije delovanje i organizovanje? Ostaje da se vidi nakon završetka beogradskih izbora.

Ono što je sasvim izvesno bez obzira na ishod izbora u Beogradu, jeste da će doći do promene političke slike u Toplici. Pored aktivnih političkih aktera koji do sada deluju, sasvim je izvesno da će važno mesto na političkoj sceni zauzeti Narodna stranka Vuka Jeremića i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.I ako su ove dve političke organizacije nastale nakon predsedničkih izbora 2017., i najmlađe su političke organizacije u Srbiji, polako ali sigurno počinju sa sveuticajnijim političkim delovanjem i jačanjem  pa tako sve više zadobijaju simpatije građana. Pokret slobodnih građana je nedavno otvorio svoju kancelariju u Prokuplju, a Narodna stranka je formirala povereništva u sve četri opštine Topličkog okruga, takođe je primećeno i jačanje Srpske radikalne stranke, a i Dveri aktivno rade na poboljšanju svoje organizacije.


Bez obzira na ishod izbora 4. marta, politička scena u Toplici će se zasigurno promeniti i doći do pojavljivanja nekih novih političkih stranaka, jačanja postojećih, pada rejtinga nekima koji već dugo postoje, sve u svemu nakon  4.marta zasigurno je da će otpočeti priprema kampanje za lokalne izbore 2020 – te, ukoliko nas u skorije vreme ne iznenade neki novi izbori.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу