Naredni izbori će se odraziti na buduću političku scenu u Srbiji

I ako su za 4. mart raspisani izbori za odbornike u skupštini opština Bor, Aranđelovac, Sevojno i Beograd, veliku pažnju privlače izbori za skupštinu grada Beograda. To naravno ne čudi jer u Beogradu pravo glasa ima preko 1.600.000 birača, na poslednjim izborima za predsednika Republike održanim 2.aprila pravo glasa prema podacima RIK-a (http://www.rik.parlament.gov.rs/izbori-za-predsednika-republike-2017-konacni-2004.php) imalo je 1.620.072, što predstavlja veoma značajan broj birača, skoro trećinu od ukupnog broja birača u republici Srbiji, ako tome  dodamo i birače u Aranđelovcu, Boru i Sevojnu gde paravo glasa ima  88.245, prema podacima RIK-a (http://www.rik.parlament.gov.rs/izbori-za-predsednika-republike-2017-konacni-2004.php), u Srbiji će 4. marta  glasati oko 1.700.000 birača.

Ovi izbori su veoma značajni kako za vlast tako i za opoziciju, jer i vlast i opozicija od ovih izbora očekuju dosta. I ako su u prvom planu izbori za skupštinu grada Begrada, i u ostale 3 opštine izborna kampanja je veoma uzavrela.

Zašto su izbori značajni za vlast i opoziciju?

Može se slobodno reći da će naredni izbori uticati na buduću političku scenu Srbije i da posle njih neće biti isto. Što se tiče opozicije na političku scenu će stupiti dve nove političke snage oličene u predstavnicima Narodne stranke Vuka Jeremića i Pokretu slobonih građana Saše Jankovića, takođe Boris Tadić je najavio povratak u Demokratsku stranku i mogućnost utapanja svoje Socijaldemokratske stranke u Demokratsku stranku. S druge strane, stranke u vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije pokušavaju da zadrže svoju dominantnu poziciju u vlasti. Tako da će i na pozicijama vlasti i opozicije doći do ukrupnjavanja političke scene, sasvim je očekivano da će Srpska napredna stranka predvoditi stranke u poziciji, ali je interesantno i treba posvetiti pažnju opozicionom delovanju stranaka jer vodeće mesto u opoziciji za sada nema ni jedna stranka. Ono što je sasvim izvesno jeste da će vodeće mesto među opozicijom zauzeti Narodna stranka ili Pokret slobodnih građana, jer Demokratska stranka i ako sa dugom tradicijom izgubila je dosta kadrova i nema pokretačku energiju potrebnu za političko delovanje i ne nudi novu alternativu i viziju na političkoj sceni.

Sasvim je izvesno da će se nakon izbora 4. marta formirati nova politička scena u Srbiji  na kojoj neće biti mesta za neke male stranke koje imaju toliko članova da ne mogu da popune ni sva mesta u osrednjem autobusu.

Ukoliko rezultat na predstojećim izborima bude loš po vlast, opozicija će s pravom tražiti raspisivanje novih parlamentarnih izbora i preispitivanje legitimnosti vlasti, ukoliko stranke iz vlasti dobiju novo poverenje birača, opoziciji predstoji da sedne za pregovarački sto i da pokuša da se dogovori oko novih koraka u opozicionom delovanju.    

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу