Konstantna izborna kampanja loša slika o državi

Prošlo je nešto više od godinu dana (april 2016-te) kako su održani poslednji vanredni parlamentarni izbori u republici Srbiji. Gde je ubedljivu pobedu odnela Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima. Ove godine isto u aprilu imali smo redovne predsedniče izbore gde je opet pobedio kandidat vladajućih stranka, pa je tako Srpska napredna stranka, kao vodeća stranka koalicije, ponovo potvrdila da ima najveću podršku među biračkim telom i tako učvrstila svoju poziciju na političkoj sceni Srbije, i zadržala svoju dominantnu poziciju među svojim koalicionim partnerima, jer je upravo njen predsednik i kandidat izabran na čelu države, a i zadržao je šefofsku poziciju u najbrojnijoj stranci u Srbiji.
Ali eto, prošlo je samo par meseci od poslednje održanih izbora, a ponovo se priča o mogućnosti održavanja novih parlamentarnih izbora. Treba napomenuti da nam sledi održavanje izbora u nekoliko opština gde su uvedene privremene mere, kao i redovni izbori za odbornike u skupštini grada Beograda, koji zbog svoje velike važnosti i značaja Beograda kao glavnog grada i najvećeg grada u državi, izazivaju veliku pažnju kako kod vlasti tako i kod opozicije.
Bez dileme svi su saglasni da su beogradski izbori veoma bitni, ali nema saglasnosti da li su nam zajedno sa beogradskim potrebni i parlamentarni izbori. Sasvim je očigledno da Vlada ima komotnu poslaničku većinu u Narodnoj skupštini, koja joj pruža priliku da nesmetano radi i obavlja delokrug svojih aktivnosti, te se s togo s pravom postavlja pitanje zašto se priča o novim parlamentarnim izborima?
Prisutno je ovih dana da se razmišlja o novim izborima zato što ih opozicija traži, ali legitimno pravo svake opozicije jeste, da traži izbore kako bi se iz opozicionog delovanja izborila za poziciono.
Naravno da se iza brega krije nešto sasvim drugo, a to može biti i lošiji rejting vladajućih stranaka u glavnom gradu u odnosu na ostale delove zemlje, pa se zajedno sa izborima za prestonicu planiraju i parlamentarni kako bi se uz sinergijrski efekat i mobilizaciju celokupne izborne mašinerije od medija do simpatizera i aktivista ostvario željeni rezultat.
Očigledno je da se ne razmišlja o tome šta donose a šta odnosi stalne izborne kampanje? Većina će optužiti opoziciju da je ona kriva jer stalno nešto kritikuje i traži, ali kako što rekoh to i jeste jedna od osnovnih aktivnosti opozicije, sve opozicione stranke to rade. Setimo se samo opozicionog ponašanja sadašnjih pozicionih stranaka i njihovih performansa kada su bile van vlasti, pa tadašnja vlast nije raspisivala izbore svake godine.
Česte izborne kampanje povlače velike troškove i šalju lošu političku sliku o zemlji. Niko do sada nije izračunao koliko se zaista para potroši za održavanje izbora, ali je sasvim očigledno da su to više milionski iznosi, koji se mogu iskoristiti u razne korisne stvari, kao što su kultura, sport, zdravstvo, obrazovanje…, umesto da se potroše nenamenski za izbore kao što je to slučaj kod nas, a pritom Vlada ima stabilnu parlamentarnu većinu.
Konstantna izborna kampanja šalje  lošu sliku o državi, u svetu kako u političkom tako i u ekonomskom smislu.

Stalni izbori šalju poruku da u žemlji nema političke stabilnosti, što umanjuje ocenu o povoljnim ekonomskim ulaganjima, a novac se troši u nedogled za kampanju umesto da se troši na otvaranju novih radnih mesta i promociji države i njenih resursa. Izbori se stalno održavaju a suštinski ništa nemenjanju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу