U susret beogradskim izborima - kratka crtica




Odmah nakon predsedničkih izbora, koji su održani drugog aprila ove godine, počele su pripreme za izbore koji treba da se održe ove ili sledeće godine za odbornike skupštine grada Beograda.
Podsećanja radi predhodni izbori za gradsku skupštinu Beograda održani su 16. marta 2014. a gradska skupština je konstituisana 23. aprila. Pošto je izvesno da će izbori biti 2018, a i pravni propisi nalažu da se izbori za nove odbornike skupštine grada moraju održati 30 dana pre isteka mandata odbornicima iz aktuelnog saziva, izbori kucaju na vratima.
Još se prašina od predsedničkih izbora nije slegla i tek što se nova-stara-rekonstruisana Vlada prihvatila posla, opet se priča o izborima I uveliko se krenulo u kampanju. Šuška se da će se sa beogradskim održati i parlamentarni izbori, ali to su samo nagađanja koja se mogu i ostvariti. 
Ipak da se vratim na beogradske izbore koji su izvesni i koji nam kucaju na vratima. Vlast je spremna za nove izbore, to je vidljivo na svakom koraku,  raskopane ulice,  medijski nastupi gradskih čelnika i funkcionera vladajuće koalicije, kao i  drugi vidovi pozicione borbe vidljivi su na svakom koraku. Što se vlasti tiče tu nema šta da se komentariše, oni su istrenirani  za izbore i rado ih iščekuju, jer Srbija ne može da sastavi ni godinu dana a ono neki izbori što odgovara vlasti, koja tako drži svoje članstvo u stalnom izbornom „vanrednom stanju“. No međutim šta je sa drugom stanom, šta se dešava sa opozicijom? Opozicija u Srbiji, a samim tim i u Beogradu, je u nekom nazovimo „haosu“, niko neće ni sa kim, stalna opoziciona prepucavanja i ratovi, podele, licitiranje oko imena kandidata za gradonačelnika, koliko je kolona potrebno... i slične stvari, izazivaju razočarenje kod građana koji se ne slažu sa aktuelnim režimom i njegovom politikom, ali im druga strana ne nudi alternativu i novu političku viziju.
Zašto su beogradski izbori važni za opoziciju? Zašto opozicija treba da se opameti? Pitanja su koja se često postavljaju.
Beograd kao glavni grad naše države predstavlja veoma bitan privredni, politički, geopolitički, trgovinski, turistički, kulturni centar... ne samo Srbije i regiona nego i čitave Evrope. Kao glavni grad jedne države i zbog gore navedenih prednosti gradonačelnik Beograda ima veoma bitnu i značaju ulogu u političkom životu ne samo glavnog grada već i države i regiona, pa se sa pravom kaže da je gradonačelnik Beograda četvrta politička figura u državi a možda čak i treća. Valja podesiti da grad Beograd raspolaže veoma ozbiljnim budžetom a da je gradonačelnik jedan od onih koji upravlja njime. Da ne pominjemo ostale prednosti i mane prvog čoveka prestonice, koje možemo da ostavimo za neki drugi blog ili diskusiju.
Opoziciji su izbori za odbornike skupštine grada Beograda, jedina šansa da pokaže svoju snagu i ozbiljnost I tako uzdrma aktuelnu vlast. Ukoliko se ujedini i ponudi konkretan program sa konkretnim rešenjima, identifikuje one probleme koji muče građane  i ponude adekvatne odgovore i rešenja za njih, opozicija ima dobre šanse da ostvari dobar rezultat koji može izazvati ozbiljan zemljotres na političkoj sceni ne samo Beograda već i čitave Srbije.
Zato opozicioni predstavnici trebaju sesti za istim stolom sagledati sve okolnosti i izraditi ozbiljan programski i kadrovski predlog njihove vizije vođenja glavnog grada. Samo ujedinjeni sa ozbiljnim kadrovima konkretnim rešenjima i dobrom prezentacijom, opozicione stranke imaju šansu da se njihov glas čuje i da krenu stepenicama od opozicije ka poziciji.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу