Одборници, народни представници или страначке марионете





Са правом се поставља питање за кога смо гласали на изборима? Јер већина грађана не зна коме је дала свој глас и ко штити њихове интересе у локалним парламентима. Подсетимо да је Локална самоуправа  Право грађана да управљају јавним пословима од непосредног, заједничког и општег интереса за локално становништво, непосредно и преко слободно изабраних представника у јединицама локалне самоуправе, као и право и способност органа локалне самоуправе да, у границама закона, уређују послове и управљају јавним пословима који су у њиховој надлежности и од интереса за локално становништво.
Грађани се са правом питају чији интерес штите одборници? Коме они дају свој глас?
Узрок проблема треба тражити у накарадном изборном систему какав је код нас. На име законом је прописано да се одборници бирају са изборних листа чији су предлагачи странке или групе грађана на основу пропорцијалног изборног система, правдајући се тиме да се гласови „не би расипали“. Кандидовањем листе и гласањем за листу грађани гласају, можемо слободно рећи „за мачку у џаку“, јер не знају ко је све на одборничким листама.
Ко формира одборничку листу?
Одборничку листу углавном формирају локални шефови општинских одбора странака. Који на листама уместо, народних представника - одборника, стављају своје жене, свастике, љубавнице, одане сараднике... и тако сакривени иза локалног шефа и странке они освајају одборнички мандат, а народ остаје изигран и без својих адекватних представника.
Једно од решења јесте промена изборног система са пропорцијалног на већински, где би се општина поделила на онолико изборних једниница колико има месних заједница и да свака месна заједница добије свог представника у локалној скупштини не на основу странке него на основу резултата, залагања за интересе народа и личне репутације.
Тако би се избегло да одборници буду само пуки страначки делегати, већ би били народни представници и заступали народни интерес, ако би се пак оглушили о народ сигурно би били кажњени на наредним изборима, овако у овом изборном систему остају у локалној скупштини све док су одани локалном шефу, а он одан страначким органима негде далеко.
Поред измена закона о избору одборника треба дефинисати и изменити избор председника општине али о томе у наредним блоговима.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу