Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу


Ретко ко зна да је Краљ Александар Карађорђевић на данашњи дан 9. септембра 1934. године, своје последње обраћање народу имао у Прокупљу, приликом освештавања споменика палим Топличанима у ратовима 1912-1918. године.

Обрађање Краља Александра у Прокупљу 9. септембар 1934.

Тог 9. септембра 1934. Краљ Александар је у пратњи Војводе Косте Миловановића-Пећанца, архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Варнаве, председника Владе краљевине Југославије Николе Узуновића и многих других државних званичника и угледних званица дошао у Прокупље, у центар округа Топличког, да ода почаст и поклони се страдалим Топличанима у ратовима од 1912 до 1918. и том приликом открије споменик палим Топличанима у ратовима 1912-1918. Према разним списима сматра се да је то био један од највећих догађаја у ондашњој држави, где је присуствовало преко 40.000 људи.

Након литургије у цркви светог Прокопија, која је у то време обележавала  хиљадугодишњицу  свог постојања, Краљ и званичници праћени овацијама присутних грађана упутили су се у центар града да открију споменик храбрим Топличанима.
Краљ Александар и Патријарх српски Варнава

Поводом овог догађаја Политика је детаљно извештавала, па је тако пренела говор Краља Александра:
„Шумадијска Србија, никнувши из Карађорђевог устанка, створила је својом крвљу и слободну Топлицу. А нова Топлица, достојна постојбина Топлице Милана и Косанчић Ивана, старог Југ-Богдана и његових девет Југовића, осветлила је образ и себи и својој земљи када је куцнуо судњи час да се и друга неослобођена браћа ослобађају. Њен Други пук, легендарни Гвоздени пук, пронео је њено име далеко и блиставо, то и овом приликом истичем као ваш врховни командант. Све ће то поколењима причати овај споменик. А странцима рећи ће још и то да против сваког завојевања које иде преко националних и етнографских граница, душа народа даје отпор вазда и у свим приликама...”

Многи историчари тврде да је у Прокупљу био планиран атентат на Краља, који се нажалост догодио после месец дана у Марсеју, али да је због доброг обезбеђења и велике гужве било  немогуће да се Краљу било шта лоше догоди, јер су Топличани одувек били добри домаћини и уз своју државу.

Данас се Топлица и Топличани заборављају, њихове заслуге према држави се склањају у страну, на сцени су неке друге вредности, а не патриотизам државотворност, родољубље... оне вредности које су красиле Српски народУпорно се геостратешки, политички и историјски значај, Топлице гура у страну.
Споменик палим Топличанима у ратовима 1912-1918 у Прокупљу.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића