Najbogatija opština, devastirana opština. Kuršumlija danas




Ne kaže naš narod bez razloga „Što južnije to tužnije“ no da li je ova izreka opravdana?
Pogođena stalnim ekonomskim krizama, nedaćama i promena naša država ne može da se posveti valjanom ekonomskom razvoju, industrija razorena i zaostala ne može da parira modernim industrijama u Evropi, ali ako ne možemo da parirao Evropi industrijski, šta je to što možemo da ponudimo i u čemu možemo da budemo dobri.
I ako prirodno najbogatija opština i povoljnim geografskim položajem, opština Kuršumlija spada u red nerazvijenih opština i devastirana područja.
Zašto je to tako? Da opština na čijoj se teritoriji nalaze tri banjska lečilišta, prirodni spomenik kakva je Đavolja Varoš, jedno od najvećih šumskih gazdinstava u Srbiji, bude naj-nerazvijenije područje.
Mislim da odgovor treba tražiti u samim građanima i osobama koje vrše lokalnu vlast.
I ako je prevashodni cilj lokalnih vlasti da brinu o građanima svoje opštine i da se brinu o dobrom kvalitetu života svojih građana, stvar je sasvim drugačija. Sve garniture lokalnih vlasti umesto da se brinu o građanima brinuli su se o tome kako da steknu neku odredenu korist za sebe i svoje bližnje, a narod su ostavljali na vetrometini društveno-ekonomskih turbulencija da se sam snalazi i zlopati.
Da li zbog neznanja, nemara, nezaiteresovanosti, nestručnosti ili nekog drugog faktora jedna od najbogatijih opština je najsiromašnija, njeni građani se masovno iseljavaju tražeći bolje mesto za život, a ona bogata prirodna lepotica „kutak Švajcarske ispod Kopaonika“, kako ju je nazivao jedan švajcarski putopisac s početka 20 veka, ostaje da se polako gasi i iščezava. Da li prva Nemanjina prestonica, zaslužuje da utihne? Pitanje je pre svega za ljude koji obavljaju lokalne javne funkcije.
Rešenje postoji i treba ga tražiti prevashodno u novom pristupu kreiranja javnih politika i raspodeli budžeta. Raditi na promociji i prezentaciji, osposobiti lokalnu administraciju da se uhvati u koštac sa izazovima 21 veka. Put nije lak ali se mora što hitnije pristupiti rešavanju problema rešenja su tu ali ih treba iskoristiti na pravi način.
Ne postoje ne rešivi problemi, postoji put kojim se rešenje traži.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу