Čiji su odbornički mandati




U poslednje vreme sve je aktuelnija tema „preletanja“ odbornika iz jedne političke partije u drugu. Poslednje tri promene stranačkog dresa desile su se u Zaječaru, Nišu i Brusu, gde su „prebegom“ u vladajuću stranku neki od "preletača" zadržali svoje postojaće pozicije, a neki su se vinuli visoko u nebesa stranačke i javne hijerarhije. Zarad stavljanja nekih sitnih ličnih interesa ili želje za vlašću i karijere u strankama, lokalni parlamenti  više puta u toku četvorogodišnjeg mandanta odbornika budu prefarbani raznim političkim bojama, pa se ne zna koji je odbornik sa koje liste izabran, kojoj stranci sada pripada i čije interese zastupa. Pa se građani sa pravom pitaju kome su oni zapravo dali svoj glas? Ko su zapravo njihovi predstavnici?
To pitanje za sada u Srbiji niko nije uspeo da odgonetne, a ja pokušavam da dam svoj predlog kako se mogu smanjiti česti stranački „prebezi“.
Kako što sam više puta napominjao, i stalno ću isticati, smatram da je problem u postojećem, nakaradnom izbornom sistemu, gde se na osnovu proporcijalnog izbornog sistema i D'Hondtovim metodom raspodele odborničkih mandata, gde se mandati dele, slobodno mogu reći „skrivenoj listi“ odborničkih kandidata, koju je sastavljao neko iz opštinskog odbora, uglavnom lokalni šef uz asistenciju partijskog vrha. Pa je opravdano pitanje, gde su tu građani  i njihovi predstavnici? I ako na izborima prenosimo deo našeg suvereniteta na naše predstavnike mi ne znamo kome smo dali ovlašćenje da donosi odluke u naše ime i da brani naše interese pred višim instancama vlasti.

Zakon je definisao da mandat pripada odborniku tj da su odbornici vlasnici mandata, pa ako su odbornici vlasnici mandata zašto se onda odbornike predlaže partija i grupa građana i oni se biraju sa njihovih lista, zašto se to ne bi promenilo?
Odbornike treba birati direktno, imenom i prezimenom, slažem se da je proporcionalni sistem dobar jer se ne rasipaju glasovi, ali treba uvesti sistem otvorenih lista gde bi se glasalo za određenog odbornika i za stranku, i dati mogućnost onim kandidatima koji ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci da učestvuju u izbornoj utakmici pa neka pobede najbolji i oni kojima građani najviše veruju.
Ovako dolazimo u situaciju da glasamo za „zaključanu“ listu, određeni ljudi dobiju mandat i ne pojavljuju se među birače. Služe stranci, a sve češće ličnom interesu gledajući kako bi bolje valorizovali svoj mandat, zaposlivši tako sebe ili nekog člana svoje porodice, a građani ostaju bez svojih predstavnika i njihov glas nema ko da čuje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу