Дан ПОБЕДЕ (примирја) у Првом светском рату - ЧУВАЈМО СЕЋАЊЕ НА НАШЕ ПРЕТКЕ!

11.11. у 11 сати 1918. године званично је завршен Први светски рат. Тог једанаестог новембра у Француском граду Компјењу, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, Немачка и земље Антанте негде између 5.12 и 5.20 сати изјутра потписале су примирје, али историјски извори наводе да је он званично ступио на снагу од једанаест сати истог дана. Немачка се тог 11. новембра предала и тада је договорено да престану оружани сукоби. Сматра се да је канадски војник Џорџ Лоренс Прајс последња жртва Првог светског рата. Он је погинуо од руке немачког снајперисте у 10.58 часова 11. новембра 1918. године.

После потписивања примирја, настављени су преговори о условима мира. Они су договорени Версајским миром, потписаним 28. јуна 1919. године. Тим догађајем и званично је окончан Први светски рат. Иначе, вагон у којем је потписано примирје Адолф Хитлер одабрао је 1940. године, као место где је Француска потписала своју капитулацију. Историјски вагон уништен је у савезничком бомбардовању Берлина.

Завршетак Великог рата донео је стварање новог светског поретка, нестала су 4 европска царства: Аусто-угарско, Немачко, Руско и Отоманско. Након окончања рата створиле су се и нове државе као што је Краљевина Срба Хрвата и Словенаца, настала 1. децембра 1918. године. Делегацију СХС предводио је Никола Пашић, као "опуномоћени делегат" СХС и још тројица: Анте Трумбић, министар иностраних дела, др Миленко Веснић, дугогодишњи посланик Србије у Паризу, и др Иван Жолгер, словеначки представник.
Србија је у Првом светском рату укупно изгубила 1.248.136 становника, односно 28 одсто становништва. У стварности тај проценат је много већи када се имају у виду државни оквири Србије од пре Балканских ратова, који су, просто и по саставу становништва, изнели „на својим леђима” читав тај рат, уз битну помоћ десетина хиљада Срба добровољаца са простора негдашње Аустро-Угарске.

Од 2012. године Законом о државним и другим празницима у Републици Србији 11. новембар уврштен је као Дан примирја у Првом светском рату. Један од начина обележавања овог празника је ношење амблема са цветом Наталијина рамонда.

Цвет Наталијина рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.


Чувајмо и поштујмо своје, како би нас други ценили и поштовали!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу