Застава "ГВОЗДЕНОГ ПУКА" на ковчегу Краља Петра

Краљ Петар I Kaрађорђевић

На данашњи дан, 16. августa пре 97 година, умро је Петар Први Карађорђевић, краљ Србије 1903.-1918. и краљ Срба, Хрвата и Словенаца 1918.-1921. године. Краљ Петар је био најомиљенији српски владар, период његове владавине, према речима многих историчара, био је обележен  процватом, демократије, парламентаризма, људских права, хуманизма.

Због изузетних заслуга у Балканским ратовима и Првом светском рату добио је надимак Ослободилац, а због велике љубави и односа према Србији и свом народу од милоште је прозван и - чика Пера.

Био је веома образован и свестран човек, основно и гимназијско образовање стекао је у Београду, а академско на колеџима у Женеви и Паризу. Завршио је чувену француску војну академију Сен-Сир. Краљ Петар је једини европски владар који је добио медаљу за храброст на самом ратишту као директан учесник у Француско-немачком рату, а своје војне вештине, знање и храброст исказао је под именом Петар Мркоњић учествујући у Херцеговачком устанку 1875. године.

О томе какав је био Краљ „Пера“, како владар, најбоље говори чињеница да је као Краљ изгубио судски спор са једним мештанином Гроцке, није се позивао на краљевски положај, већ је поштовао закон и државне институције. Исто тако, када је затражио 200.000 динара, на зајам, које су му биле потребне за удају ћерке Јелене, од министра финасија Лазара Пачуа, министар није хтео да му позајми, већ му је предложио да узме кредит од банке, што је Краљ и учинио.

Посебно поштовање и уважавање је имао према припадницима  Другог пешадијског пука Књаз Михаило“ „ГВОЗДЕНОГ ПУКА“. Након завршетка Великог рата припадници овог Пука су до 5.маја1920 имали посебно задужење да као гардијска јединица штите двор и државне институције.

Краљ Петар је био одушевљен оданошћу, храброшћу, преданошћу, вредноћом, несебичношћу... овог Пука, оставио је у аманет да његов ковчег буде прекривен заставом „ГВОЗДЕНОГА ПУКА“. Тако је заиста и било када је напустио ово земаљски свет 16. августа 1921. његов ковчег је био прекривен најодликованијом пуковском заставом српске војске. Заставом ГВОЗДЕНОГ ПУКА !!!
Војници "Гвозденога пука"


 Још о ГВОЗДЕНОМ ПУКУ

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу