Србијо, помози себи!

 

Ево шта треба урадити да би било више деце

Како зауставити смањење броја становника у Топличком округу?
Како да се повећа број деце по породици?
Које услове треба створити да се млади одлучују за брак?
О овим проблемима смо разговарали са дипломираним политикологом Николом Драговићем из села Рудара код Куршумлије који ради у Београду а све слободно време проводи у свом селу и одржава имање. У претходном тексту наш саговорник је изнео своје мишљење о томе који су услови потребни да би млади опстали на селу и формирали породице а у овом је тема иста, али је у питању град.
Србија а поготову Топлица се већ деценијама суочава са „белом кугом“, према информацијама Завода за статистику У Републици Србији, у периоду јануар-јул 2021. године, број живорођених је износио 34.398, а број умрлих у истом периоду је износио 74.234, што значи да је 39.836 људи више умрло него што се родило, овај податак је заиста забрињавајућ.
У предходном тексту сам дао свој суд о томе зашто нема плача беба на селу, као неко ко је одрастао на селу, образовање стекао у великом граду, сваки слободан тренутак проводи у своме селу, одржава породично имање али због своје егзистенције привремено живи и ради у граду.

Потребе српског села и града у многоме се разликују.

Док већина градова има развијену инфраструктуру и лагодније услове живота села се суочавају са лошим условима живота и потребама XXИ века.

И ако имају боље услове живљења, млади у граду се тешко одлучују за проширење своје породице и ступања у брачну заједницу.

Из разговора са својим пријатељима, онима који су засновали своје породице, као и онима који то тек планирају, као главни разлози зашто се млади касније упуштају у самосталне породичне воде наводе:

Економску несигурност,

– Проблем стамбеног простора,

– Радно време,

– Високе цене беби опреме и још много тога али за почетак ова 4 фактора су најзначајнија.
Под економском несигурношћу већина сматра проблем запослења и висину зараде.
Када заврше са образовањем млади се тешко запошљавају и они који имају ту срећу да се запосле суочавају се са проблемом уговора на одређено време (углавном на 3 и 6 месеци), као и недовољном зарадом, па у колико одлуче да заснују породицу, финасијска помоћ родитеља је неизбежна да би се обезбедиле све потрепштине за нормално функционисање.
Други проблем са којим се млади суочавају приликом заснивању породице јесте стамбени простор.
Већина младих живи код родитеља, а због своје економске несигурности није у стању да започне самосталан живот, јер већина ради на одређено време или их послодавци пријављују на минимални износ зараде, банке неће да им одобре кредите, а на жалост да би нека млада особа могла да реши своје стамбено питање, кредит на вишегодишњи период у којем банки плати још један стан је неизбежан.
Време представља неизбежан фактор у сваком дешавању па тако и у заснивању породице.
Радно време од 9 до 17 часова, којем тежи већина послодаваца, прилагођавјући се савременим трендовима па та тако већина ради у том временском интервалу, а модерни послодавци захваљујући модерним технологијама захтевају од својих запослених да буду стално доступни без обзира на предвиђено радно време, спречава родитеље да ускладе своје пословне обавезе са породичним.
Високе цене беби опреме.
Када некако успеју да обезбеде какву такву економску сигурност, стамбено реше питање и уклопи време за одгој деце, млади брачни прови долазе до проблема високих цена беби опреме, а пошто живимо у времену капитализма и тржишне привреде произвођаче и продавце углавном занима профит, а не морала страна, па буџет новопечених родитеља неможе да издржи да подмири породичне потребе.

Како то решити?

Без конкретне помоћи државе ни један друштвени проблем се не може решити, а ако мислимо да опстанемо као нација држава се мора озбиљно позабавити овим проблемима, па тако за почетак по момемишљењу држава мора у разговору са послодавцима младим особама гарантовати економску сигурност, да свака млада особа мора имати уговор о раду и када прођу 3 месца, назови пробног рада, послодавац мора склопити уговор на неодређено време, и ако је у приватном сектору сигурност неизвесна, барем са психолошке стране доноси олакшање, да се не размишља о продужењу уговора.

Пријављивање на пун износ зараде како би били кредитно способни, јер су кредити реалност данашњице не само код нас већ свуда у свету.

Повољни стамбени кредити. Ако заиста желе да помогну младима држава мора донети пропис око повољних стамбених кредита, како би млади могли решити своје стамбено питање. Мора се прописати „социјална каматна стопа за младе“.

И на крају цена беби опреме, која мора бити ослобођена свих пореза и дажбина, а произвођачима, ако је то потребно, дати субвенције како би она била прихватљива свим категоријама друштва, појаснио је Драговић.

Државо укључи се и помози себи!
Текст је објављен на порталу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу