ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa


Након сулуде одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, да се куршумлијским средњим школама у називу дода "подујевска"  и куршумлијске средње школе гимназија и економска споје са подујевским школама, техничком и гимназијом, и то само неколико дана пре почетка нове школске године, у Куршумлији вароши на трију река завладао је мук и зебња, разочарење и страх. Свако је имао своје разлоге за бригу: Ученици бивши и садашњи забринули су се у које школе иду, и које су школе завршили, професори јер спајањем куршумлијских школа са подујевским, неки ће постати технолошки вишак и изгубити посао, родитељи јер не знају у којим школама им деца иду и коју школу су уписала.

Сви су се надали да је ово само шала и да ће све бити у реду, џабе су се писала писма и тражио пријам у државним институцијама, све је то било безуспешно, али младалачки револуционарни бунт се није предавао. Ученици нису хтели да чекају да им неко са стране мења име школа и намеће решења, узели су ствар у своје руке, и уз подршку појединих професора, родитеља и грађана организовали протесте како би скренули пажњу на овај проблем. Протести су из недеље у недељу били све масовнији, исплатили су се! Јер су ученици добили битку са Министарством!

Како јављају локални медији, а потврдили и представници ђачких парламената, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у петак 23. новембра, донело одлуку да се из куршумлијских средњих школа избаци назив „подујевска“ па ће се од следеће школске године, средње школе у Куршумлији звати: Економско – техничка школа Куршумлија и Гимназија Куршумлија.

Враћање имена куршумлијским средњим школама, показује нам како се заједничким снагама може постићи жељени циљ. Како младост и солидарност целокупне друштвене заједнице дају жељени резултат.  

Слични текстови:
У нову школску годину без више деценијских куршумлијских средњих школа
Спасимо куршумлијске школе
Коме смета Економска школа?




Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу