Zagrevanje pred beogradske izbore

I ako nije poznat datum održavanja redovnih izbora za odbornike u skupštini grada Beograda, izborna kampanja uveliko teče. O čemu svedoče aktivnosti pozicionih i opozicionih stranaka, od štandova, tribina, do merenja pritiska, podele paketića i cirkuskih predstava. Prema nezvaničnim informacijama izbori za skupštinu grada Beograda, najverovatnije će se održati 10. marta, onako kao zakonski rokovi nalažu. Prosto da se ne poveruje, ali eto beogradska gradska vlast je imala tu sreću da izgura ceo svoj četvorogodišnji mandat , sa čime se ne mogu pohvaliti njihove kolege iz republičke vlasti.

Beogradski izbori će predstavljati jednu vrstu velikog testa, kako za vlast tako i za opoziciju. Podsećanja radi pravo glasa u Beogradu na predsedničkim izborima održanim 2. aprila ove godine, imalo je 1.620.072 birača, što predstavlja 24% biračkog tela u Srbiji. Vlast će želeti da po svaku cenu zadrži dobar rezultat i pokaže kako  i dalje ima veliku podršku među građanima, a opozicija će nastojati da ostvari što bolji rezultat, kao bi pokušala da osvoji što veći broj mandata i ako joj se posreći izglasa gradonačelnika iz svojih redova, što je u ovom trenutku malo verovatno.

Ali o beogradskim izborima ima vremena i o njima ću u nekom od narednih blogova.

Ono što je interesantno jeste da pre izbora za odbornike u skupštini grada Beograda, imamo izbore za odbornike skupštine opština u pet lokalnih samouprava: Pećincima, Mionici, Negotinu, Kostolcu i Preševu, koji će biti održani 24. decembra. Zanimljive su koalicije na lokalu, kao npr. Socijalista i Radikala, ali izgleda da u politici i u Srbiji ništa nije čudno i ništa nije nemoguće, sve je realno i ostvarljivo.

Uprkos raznim lokalnim pregrupisavanjima, dogovorima i kombinacijama, vladajuća stranka sa svojim koalicionim partnerima, ovim ili onim u zavisnosti da li imaju svoje odbore ili ne učestvovaće na izborima, dok je i na ovim izborima opozicija pokazala svoje nejedinstvo i razjedinjenost pa će neke opozicione strane učestvovati na pomenutim lokalnim izborima a neke ne.
Tako će vladajuća koalicija iskorititi ove izbore da proglasi još jednu veliku pobedu nad opozicijom i „zagrejati“ svoje kapacitete za veoma važne beogradske izbore, a opozicija ostaje da se priprema za prestoničke izbore.

Ono što je sasvim sigurno jeste da su ovo izbori u decembru iskorišćeni kao uvertira za predstojeće izbore, nadam se samo beogradske, kako bi pomoću dobrog marketinga i rezultata vladajuća koalicija, uspela da ubedi građane Beograda da im povere još jedan mandat, kao što su to uradili građani u ovih pet opština. Isto tako opozicija treba da se zapita šta ona može uraditi? I na koji način iskoristiti ovo „zagrevanje“ pred beogradske izbore. Da li će opozicija prevazići sujete i izvući pouke? Videćemo veoma uskoro.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Комадант Гвозденог пука инспирација за настанак чувене корачнице "Марш на Дрину"

106 година од страдања Војводе Војиновића

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића народу десио се у Прокупљу